Joakim Paulsson Vecka 11

Veckans gästbloggare heter Joakim. Gick i SP3b med Gudrun Johansson som klassföreståndare. För ett par veckor sedan besökte Joakim oss för att göra reklam för Högskolan i Jönköping. I Juni månad kommer jag att träffa hans klass och SP3c. Och då hoppas jag få höra mer vad som har hänt våra före detta elever. Hörde från Joakim samma sak som jag har hört tidigare att eleverna trivs väldigt bra vid den Jönköpings Högskola. De har en stark internationell inriktning och alla studenter förväntas studera en termin utomlands.

 

 

"Hej allihopa, jag heter Joakim Paulsson och är före detta student på Lagmansgymnasiet i Vara där jag studerade mellan 2003-2006. Juridik har alltid varit högst intressant för mig och därför valde jag att läsa samhäll/juridik. Det valet har jag inte ångrat en sekund.

När jag tänker tillbaka på tiden på Lagman blir jag alldeles nostalgisk. Jag tänker på hur nervös jag var första dagen. Jag gick upp flera timmar innan skolan skulle börja och vankade av och ann hemma. Tiden för att välja kläder har aldrig varit så lång som då. Det lustiga med detta är att jag redan innan kände 70 % procent av min dåvarande klass. Jag tror det var något med att man skulle bli yngst igen, bland minstingarna på skolan. Det steget är ganska långt med tanke på att vara var störst, bäst och vackrast på högstadiet.

Skolgången på gymnasiet var helt fantastisk. Jag tror inte att jag alltid kände så på den tiden, men nu i efterhand så har jag inte ett minne av de jobbiga tider då man skulle skriva arbeten eller hade flera prov i veckan. Allt jag tänker på är hur mycket vi skrattade och hur mycket pengar jag spelade av mina kamrater på rasterna när vi spelade kort.
Tiden fram till studenten var ljuv, jag tror att jag hade den bästa klassen på skolan, de bästa och skönaste lärarna och jag tyckte till och med om skolmaten.

 

När studenten var tagen så började det riktiga livet och jag ställde mig ofta frågan "Vad händer nu?". Jag hade ingen aning om vad jag ville studera till. Allt jag visste var att jag ville studera. Jag hade alltid sett mig själv som en tjänsteman. På grund av att jag inte visste vad jag ville bli, blev det naturliga steget att söka jobb. Jag lyckades få jobb på Vianor i Vara där jag jobbade i fem månader. Efter det jobbade jag på ASKO i Jung i sex månader. Nu kanske ni tänker "Shit, den här killen tjänade fett med cash, vad ska han använda det till?". Jo jag gjorde mitt livs resa, tillsammans med min bäste vän Jesper Bäck. Under flera månader reste vi till Australien, där vi lärde oss att surfa, vi dök i barriärrevet, vi träffade folk från hela världen och festade mer än vad vi någonsin gjort. Vi åkte till Nya Zealand där vi hoppade fallskärm, bungiejump, åkte forsränning, träffade folk från hela världen och där festade vi om ännu mer. Slutstation för mig blev Malaysia, närmare bestämt en liten skattefri ö som heter Lankawi. Där tog vi det bara lugnt och njöt av livet.

 

När denna fantastiska resa var till ända, stod jag åter på samma ruta som jag stod på efter studenten. Jag hade fyllt tjugo år och kände att nu var det bannemig dags att utbilda sig. Jag kände ju längre tiden gick att det var ekonomi eller juridik jag ville syssla med. Framförallt kom jag ihåg två tjejer som hållit seminarium för oss, på gymnasiet, om ett program som heter Affärsjuridik vid Högskolan i Jönköping. Det lät riktigt bra, en gedigen juridikutbildning med inslag av ekonomi. Affärsjuridik fick bli mitt förstaval och självfallet blev jag antagen i första urvalet;).

Nu är jag inne på min sjätte termin och inte heller nu har jag ångrat mitt val en enda sekund. Min klass är helt otrolig. Vi har oerhört kul tillsammans, både killar och tjejer, tjejer och killar. Här har jag träffat folk från hela landet från Ystad i söder till Gällivare i norr. Jönköping som stad är underbart vackert belägen längs med Sveriges näst största och tillika kallaste sjö Vättern. Som student har både skolan och staden mycket att erbjuda. Är du idrottsintresserad erbjuder skolan fotboll, innebandy, volleyboll, badminton etc. etc. Listan kan göras lång. Här finns filmkvällar, studentrabatter på olika restauranger och café och inte minst oändliga möjligheter till fest. Allt är självfallet inte frid och fröjd. På högskolan ställs det mycket högre krav på dig. Ingen bryr sig längre om du närvarar eller inte, lärarna kan oftast inte ens ditt namn. De hälsar endast om de känner igen ditt ansikte, men att utbilda sig kommer ge dig så mycket mer så att det är svårt att förstå. Bara att flytta hemifrån är en stor omställning. Man ska lära sig att sköta sin kost, träning, men framförallt sin ekonomi.

 

Hursomhelst, jag har än så länge inte ångrat ett val jag gjort i livet. Valen jag har gjort är sannerligen inte för alla. Vissa vill börja studera direkt medan andra kanske vill ta fler sabbatsår än vad jag gjorde. Jag vill ändå avsluta med en uppmaning till alla gymnasieelever som läser det här. Ta vara på er tid på gymnasiet, gör det bästa av den och ha så roligt ni bara kan ha.

 

Over and out,

Joakim Paulsson, Internationella handelshögskolan i Jönköping!"

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0